Rabu, 18 Julai 2012

Sendu Hati.


Tika aku menaip bait kata-kata ini,di sebelah aku ada adik yang sedang memetik gitar,irama nya aku tidak tahu, tapi aku pasti mewakili jiwa-jiwa aku yang sedang celaka. Mewakili rasa terluka aku yang aku tak bisa cerita pada dia, bagaimana sakitnya. cuma--

di siangnya tadi, aku bilang pada dia, aku tak punya rasa lagi. Tenang dia memandu, dan tenang juga aku, tapi tenangnya aku tidak boleh menyembunyikan apa yang berbuku di hati. Aku memilih untuk memandang lepas sahaja ke luar jendela, dan serta merta aku tahu adik sedang memerhati aku, cuma dia diam.dia tahu bahawasanya kekanda sedang berduka, cuma dia lebih memilih diam dari bertanya , kerana aku sendiri yang akan membuka cerita.

perjalanan hari ini agak panjang, entah kenapa aku sendiri rasa terlalu lama berada dengan dia.
hari ini, buat kesekian kali, air mata ini tumpah lagi di hadapan dia, dan tanpa segan serta silu.
dengan sedu makin kedengaran, dan kemudian nya bunyi-bunyi musik dari corong radio aku terasa makin perlahan kalau hendak dibanding dengan nyaring tangis aku. 

sedu sedan, air mata semua jadi satu. Adik masih kekal di posisi nya, memandu dengan tenang, cuma kali ini dia raih tangan aku, dan dia genggam begitu erat. nyata tangis aku makin laju tanpa aku sekat. kali ini semahunya aku menangis. Aku jarang menangis di hadapan dia, jatuh bagaimana teruk sekali pun,aku akan berusah untuk sembunyi, nyata hari ini aku tak mampu sembunyikan rasa aku yang mati dan luka.

bila tangis aku kian reda, dia tanyakan mahu pulang atau mahu ke tempat lain, aku bilang, ikut kamu. dan dia membawa aku ke tempat yang selalunya jadi tempat aku meluahkan segala rasa, duduk diam, mengarang cerita atau bait2 puisi. Hari ini air terjun itu sekali lagi, memperlihat keadaan luka aku. 

ditanyakan, kenapa hari ini murah benar air mata aku mengalir, sedang selama ini aku mampu melawan gelodak rasa, aku cuma bilang pada dia, terkadang ada sesuatu yang melewati hati, yang menjentik rasa , yang x mungkin kau mampu sembunyi lagi. 

untuk hati yang sedang berduka
aku mohon pulihlah segera
jangan terlalu ikutkan rasa
kelah hati dan diri merana

mungkin ada sebab nya segala
jangan mudah putus asa
selagi mampu berdiri teguh
selagi itu tegak kan berdiri utuh

untuk kamu,
aku masih pasakkan sayang
aku masih pasakkan rasa
semoga kau tahu ,
mengerti akan diri

puisi ini ketara canggung
pada aku, yang rasanya sedang digantung
seperti kaki ini di kaki gunung
bila-bila masa terjun menuju gaung.

aku mohon
kembalikan rasa
hati dan segala
yang pernah aku beri pada kamu
untuk aku cantum kembali


niyadriane
2350pm

terima kasih!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan